Det bästa av allt

- Friskis består av så många härliga och kompetenta människor, det vore slöseri att inte låta alla bidra till Friskis utveckling. Därför bjöd jag in ett gäng Friskis-utbildare (funktionärer), delade in i lag och gav alla team samma uppgift: Att skapa passet utifrån givna ramar, säger Tina.

Lagen samlades, skapade, testade och modifierade. Det skulle visa sig att alla närmat sig uppgiften på helt olika sätt.

- Det var fantastiskt att få uppleva pilotpassen och se hur lagen valde att lösa uppgiften, säger Tina.

Så, vilket lag vann? Svaret är inget och alla. Inte för att pilotpassen var dåliga (tvärtom jätteroliga och väldigt bra, berättar Tina) utan snarare eftersom träningsutvecklarna ville använda gobitar från alla idéerna.

- Jag och mina träningsutvecklarkollegor fick grubbla rejält under sommaren och vi fann svaret i själva problemet. Inget ensamt pass kan vara fyllt av allsidig kvalitetsträning och samtidigt vara så flexibelt att det snabbt kan byggas om för att skapa variation. Så, ensamt fick många. Många småpass som på olika sätt kan kombineras till ett stort, säger Tina

Tina tog det bästa av pilotpassen och började forma småpassen.

- Delarna måste kombineras på ett bra sätt för att ge kvalitet och allsidighet. Det behövs lite av varje och gärna en spännande topping för att få till en bra helhet. Jag kom att tänka på gamla tiders kosttriangel, säger Tina.

Spela video

Modulernas födelse

Med triangeln som symbol började bilden klara. Några delar från triangelns trygga bas. Några från den spetsiga toppen.

- Botten av triangeln består av allmän träning, sånt vi alla behöver: kondition, styrka och rörlighet. Toppen består av specifik träning, något lite oväntat och spännande, berättar Tina.

Delarna, småpassen, som helheten består av kom att kallas moduler. Helheten fick namnet Modus.

- Nu när Modus är klart känns allt så självklart. Det var ju det här vi sökte efter. Ett perfekt komplement till Friskis klassiska Jympa och Friskis övriga utbud, säger Tina

Tina avslutar med att summera projektet och komma med en uppmaning:

- Varje nytt pass har sin egen resa. Modus resa blev kanske lite extra krokig men resultatet blev också lite extra bra. Nu hoppas jag att många vill testa nya Modus. Vem vet, kanske blir det din nästa favorit?

Läs mer