Samordning är vägen framåt

Det finns stora utmaningar med att verksamheten som rör samhälls- och idrottsdopning inte är organiserad under ett och samma tak. Idrottsminister Amanda Linds uttalande tidigare i år, där hon öppnar upp för en bredare testning i samhället, ger hopp om ökad samordning. 
– Det är bra att det rör på sig i den här frågan. En gemensam kraftsamling är vad som behövs. Varje gång någon säger nej till dopning har massor av människor vunnit en seger, säger Susanne Jidesten

Så jobbar Friskis mot dopning

Friskis står för hållbar träning genom hela livet och jobbar preventivt med kunskap, inspiration och tydliga förhållningssätt. Personal är utbildad och en åtgärdsplan finns vid misstanke om att någon medlem dopar sig. Ett aktivt antidopningsarbete i Friskis föreningar runt om i landet ger ringar på vattnet. 
– Riskerna med dopning är stora. Allt kan gå snett, med kroppen, psyket, jobbet och familjen. Om du misstänker att någon nära dig dopar sig kan du försöka prata med personen. Men var beredd på att det kan bli ett svårt snack, det finns en anledning till att dessa preparat är förbjudna enligt lag. Vill du vässa dina argument finns bra stöd på Friskis hemsida, säger Helen Eriksson som är anti-dopningsansvarig på Friskis&Svettis Riks.

För information om lokalt antidopningarbete kontakta närmsta Friskis.

Fler nyheter från Friskis