Gunilla

”Man får vara som man är”

Få pass är så populära på Friskis Linköping som Gunillas Jympa soft. Här träffas många daglediga medlemmar som återkommande dyker upp i Tannefors på både måndag och fredagsförmiddagarna.

- Jag har alltid älskat att jympa, och framför allt att jympa till musik, berättar Gunilla. När jag fick frågan för många år sen om att blir ledare så var det självklart! Det passade perfekt i tid då jag precis hade blivit pensionär. Och jag har verkligen inte ångrat mig.

- Grejen med Friskis för mig är GLÄDJEN jag får, som jag också får dela med mig av fortsätter Gunilla. Och att få vara med och bidra och verkligen göra något gott för folkhälsan. Sedan får jag så mycket tillbaka av alla som kommer på mina pass, det sociala och gemenskapen är fantastiskt! Men det allra bästa med Friskis&Svettis är att man får vara som man är, att verkligen alla är välkomna, avslutar Gunilla med ett stort leende.

Lena & Liza

Sista passet på måndagar är de värdar i receptionen i Tannefors. Liza och Lena har gjort det i många år och tvekar inte om vad som är det roligaste med uppdraget:

- Att träffa allt folk, och att alla är så glada när de kommer hit, säger de och skrattar. Ofta får vi höra att vi är uppskattade här i repan, och att de som kommer hit till oss på måndagarna blir extra glad och peppade när de möter oss! Sådant är såklart jättekul att få höra, menar Liza.

Båda berättar att de är värdar på Friskis för att de gillar mötet med människor, och för den härliga stämningen.

- Det är stämningen och att alla är välkomna, som gör det så himla kul att komma tillbaka år efter år, säger Lena. Både funktionärerna och motionärerna bidrar till en oslagbart hemtrevlig miljö. De är svårt att inte trivas här helt enkelt!

- Vi överger inte varandra, säger de glatt. Vi är ju team måndag!

Magnus

Magnus är sedan några år tillbaka ledare för Box hos oss på Friskis Linköping, ett ganska tufft träningspass med kampsportskänsla.

- Jag blev ledare för att jag upptäckte hur inspirerande och roligt det är att se folks glädje när jag leder dem, säger Magnus. Jag gillar när de som kanske inte från början är så träningssugna blir fulla av inspiration. Jag är lite av en pajas, fortsätter han, och bjuder gärna på mig själv.

Magnus berättar att han har testat flera olika träningsaktörer och gym genom åren, men att inget gym är som Friskis.

- Hjärtat i Friskis Linköping är enormt! Det är verkligen något som jag ser upp till. Den här blandningen med folk, att unga och gamla träffas och tränar bredvid varandra. Det är funktionärerna i Friskis som gör det möjligt, fortsätter Magnus. Här är det inte fokus på dig som ledare, att du ska vara bäst, utan det är de som kommer på passen som du ska lyfta och inspirera.

- Jag tycker att alla ska försöka sig på att bli ledare, säger Magnus och skrattar. Men det är viktigt att du gillar tanken på att inspirera andra. Gilla att utveckla deltagarna, och lägga din egen prestation åt sidan. Så ta chansen, kom på ett infomöte och se om det här är något för dig! Bara kom och häng, ställ frågor, var nyfiken. Vi är ett fantastiskt glatt gäng med en stark gemenskap, avslutar Magnus.

Ankie & Jenny

Deras pass är omåttligt populära. Hos Friskis Linköping är för många barn familjefysen och familjejympan veckans höjdpunkt. Ankie och Jenny har båda valt att bli ledare för att det är så roligt, och lättare än vad man kan tro!

- Du behöver inte ha så mycket förkunskaper innan ledarutbildningen, den kunskapen får du av Friskis, säger Jenny. Det viktigaste är att du är engagerad och gillar folk helt enkelt. Svårare än så är det inte.

- Att jag blev ledare för just familjefysen, var egentligen för att det inte fanns någon ledare för de lite äldre barnen, de mellan 6-12 år då här på Friskis i Linköping, berättar Ankie. Nu är vi några stycken, men behovet av barnledare är fortfarande stort.

- Att behovet är stort för just de här passen, är för barnen behöver få röra på sig på ett kravlöst och roligt sätt. Vi vill vara med och bidra till grunden för barnens rörelseglädje, fyller Jenny i.

De är båda överens om vad som utmärker en bra ledarkandidat.

- Vill du bli juniorledare så måste du ju gilla barn, säger Ankie. Du måste helt enkelt tycka det är kul med barn.

- Det är ju extra kul med barnen som kommer på våra pass, för de gör ju inte alltid som man har tänkt, utan de kommer på egna saker hela tiden, och det kan bli väldigt kul, menar Jenny.

Grejen med Friskis är också självklar för dem.

- Här är det inga krav på hur du ser ut, eller att du ska vara vältränad innan du börjar träna, säger Jenny engagerat. Du kommer hit, har på dig de kläderna du vill, tränar och går härifrån med ett leende. ALLA är verkligen välkomna till Friskis.

Erik

I Kanonhuset är vi vana att se honom i receptionen där han glatt och erfaret hjälper våra motionärer och berättar om visionen med Friskis. Erik berättar att han har varit engagerad i Friskis i många år och att han stormtrivs.

- Jag har valt att arbeta ideellt här för att det här är en fantastisk förening med bra och klara mål, och där vill jag vara delaktig, säger Erik. För mig är grejen med Friskis en fantastisk möjlighet att träffa så många positiva människor i alla åldrar i en härlig miljö. Jag gillar jympan bäst, men det fina med Friskis är att här finns verkligen nåt för alla.

- Att vara funktionär på Friskis är ett spännande uppdrag. För dig som är intresserad av att bli en av oss, så kan jag tipsa om att du får över 300 nya vänner och kontakter. Var kan du annars hitta den möjligheten idag?

Gustaf

Gustaf är läraren som gärna ägnar sig åt träning och Friskis på sin fritid. Han är receptionsvärd i Harvestad, ett uppdrag som passar honom perfekt.

- Här på Friskis möter jag alltid folk som tränar med ett leende och en glimt i ögat. Det är fantastiskt, säger Gustaf.

Han fastnade som så många andra för Friskis på grund av det leende och acceptans man som motionär alltid möts av.

- Jag tycker det är helhäftigt att vi som ideella funktionärer och receptionsvärdar får så mycket positivt tillbaka för det jobb vi gör. Att det är vi som är Friskis, och att vi får representera den rörelseglädje som Friskis står för.

Det som gjorde att Gustaf föll för just värdskapet var de möten och pratstunder med andra värdar som står i receptionerna på Friskis.

- Det är verkligen ett uppdrag som man lär sig fort, och det viktigaste av allt är att du är trevlig och gillar folk. Själva arbetsuppgifterna lär du dig snabbt, avslutar Gustaf.

Sofie

Sofies pass i Indoor Walking (IW) är ofta fullbokade. Hon har nyligen klivit in i rollen som ledare för IW, men många känner nog igen henne i Friskisgänget från härliga jympapass, Core och IntervallFlex.

- Jag blev ledare för att jag för många år sedan upptäckte det roliga med att träna i grupp och till inspirerande musik, berättar Sofie. Dessutom verkade det ännu roligare att få göra sitt eget pass med egen musik. Att jag gick över till att bli ledare för IW var för att jag var sugen på att testa något nytt. IW är kul och samtidigt både effektiv och skonsam träning. Jag hade inte varit ledare på min fritid om det inte hade varit så vansinnigt roligt!

- För mig är fördelarna med Friskis många, fortsätter hon. Här finns allt jag önskar inom träning. Alla är så härliga som är här, och att som ledare kunna få bidra till att andra tränar känns jättekul.

Enligt Sofie så måste du gilla möten med människor för att kunna bli ledare, annars så fungerar det inte. Du behöver heller inte känna att du ska vara proffs för att bli ledare.

- Friskis ledarutbildning är otroligt bra och proffsig. Den är visserligen ganska intensiv och omfattande, men samtidigt otroligt rolig! För mig så är den roligaste träningen när jag kör så pass hårt att endorfinpåslaget går igång. Då tycker jag träning är som roligast, och gärna tillsammans med riktigt energifylld musik, avslutar Sofie.

Kerstin

Kerstin är gymtränaren som älskar sin elcykel och friluftsliv. För henne är Friskis något som betyder mycket.

- Jag uppskattar tillhörigheten som finns här, för vi är många som vill känna oss behövda efter ett avslutat arbetsliv, säger Kerstin. Det är så härligt med Friskis, för du träffar verkligen människor i alla åldrar och du blir inspirerad till rolig träning som underlättar vardagen, både fysiskt och psykiskt.

- Jag är sjukgymnast i grunden, så att bli tränare i gymmet kändes som en naturlig sak, fortsätter Kerstin. Jag vet hur viktigt det är med styrketräning i alla åldrar, och framför allt för oss lite äldre. Friskis är också fantastiskt proffsiga på att ta hand om och satsa på sina funktionärer. Här får du en väldigt bra utbildning, som dessutom är väldigt rolig. Utbildningarna du går gör att du känner dig helt trygg i din roll som ledare, oavsett vilka tidigare kunskaper och erfarenheter du har.

Can

Första gången Can gick på jympa hos Friskis tyckte han att det var ganska tråkigt. Andra gången kändes det lite bättre, och när han på tredje passet lärt sig hitta in i rörelserna och kunde ta i, så blev det fantastiskt kul! Sedan dess är Can en självklar del av Friskis Linköping.

- Grejen med Friskis för mig är hela organisationen, och värdegrunden som den bygger på, säger Can. Det är häftigt att det är en ideell förening som verkligen satsar på prestigelös träning för alla, oavsett vad. Jag kände snabbt att jag ville vara med och bidra till den.

Can började som ledare för jympa, men bytte efter ett tag till spinning.

- Att jag valde att bli ledare var egentligen inte självklart från början, men det växte fram ganska snabbt, berättar Can. För mig var det mötet med människor och möjligheten att kunna inspirera och motivera till rörelse och träning som fick mig att vilja bli ledare. I mina träningspass får jag också möjligheten att kombinera mina två stora intressen, musik och träning.

Sedan ett par år så är Can även ledaruppföljare, ett uppdrag som syftar till att stärka ledarna i sin roll, med coachande samtal och tips på upplägget av passet.

- Att bli uppföljd är verkligen inte en stor grej, utan det är ju främst tänkt som ett stöd och en trygghet för ledarna, för att bidra till fortsatt utveckling och ökad kvalité i våra pass. Jag är med på passet och känner av hur det går, och sen pratar vi lite efteråt. Vi som uppföljare vill ju stärka dem i deras roll som ledare på Friskis, och erbjuda stöd och bollplank om det är något de funderar över som rör deras pass och ledarskap.

För de som är nyfikna på att bli ledare hos Friskis så tipsar Can om att testa lite olika pass, och att du ska fundera på vad det är i ledarskapet som tilltalar dig.

- Min bästa uppmaning är annars att våga vara nyfiken och ta kontakt med någon i föreningen. Då kommer du få massor med bra tips och info om hur det är att vara ledare, avslutar Can.