Om du vill bli bättre på att känna igen dina egna och andras känslor ska du köra danspass – och våga överraska dig själv när du dansar, genom att ge uttryck för känslan som musiken ger dig. Då aktiveras den så kallade känslohjärnan, närmare bestämt sker känsloavläsningen i små kärnor på bägge sidorna av hjärnan, som kallas för amygdala. Dessa kärnor har stor betydelse för hur vi uppfattar andras och våra egna rörelsemönsters känsloinnehåll.

Improvisation aktiverar känslohjärnan

Eva Bojner Horwitz är kulturhälsoforskare vid Uppsala universitet och på Karolinska Institutets center för social hållbarhet.

– Det finns en skillnad mellan en improviserad rörelse och en styrd, koreograferad, rörelse. Med magnetkamera har man sett att när dans improviseras så ökar blodflödet i det man kallar känslohjärnan.

Från dessa områden får vi information som tränar vår sociala avläsning. Aktiverar du din känslohjärna regelbundet kan du få lättare att registrera känslor hos andra, säger Eva.

Även om dansen på Friskis inte är improviserad utan styrs av en dansledare finns det i passen utrymme för överraskningsmoment som kan aktivera känslohjärnan. Bland annat när ledaren uppmanar dig att hitta ditt egna sätt uttrycka musikens känsla.

– Att våga uttrycka den upplevda känslan från musiken är ett steg på vägen, säger Eva.

Dansa loss och hitta känslan

– Om du dansar till hårda trummor, vågar du då få en mörk, aggressiv blick? Kan du i en ljuv pianoballad lägga in en längtan i handleden som sträcks mot fönstret? undrar Helene Nilsson som utbildar Friskisledare inom Dans och har varit ledare inom olika träningsformer i 25 år.

– Det är underbart att se när medlemmarna ger sig hän till musiken. Alla kan uttrycka sig i dans, alla gör det utifrån sina egna förutsättningar, säger Helene.

Mätning och forskning kring känslor i all ära. Men Helene vet av erfarenhet att dans faktiskt påverkar känslorna.

– Ibland känner jag inte för att leda ett danspass. Men det är bara på med musiken, lusten att dansa växer till, tid och rum försvinner, glädjen bara händer. Och det visar sig som ett jätteleende efteråt.

Källa: Originalartikeln är skapad av Friskispressen