Att träna lite tuffare efter dina förutsättningar är kul. Och nödvändigt om du vill utvecklas. Men gör det så att din kropp håller i det långa loppet och så att träningen fortsätter vara rolig. För att lyckas måste du ge kroppen chanser att återhämta sig. Du kan inte bara tjonga på. Du måste vila och träna lite soft också.
- Jag älskar soft träning, det är som ett skönt balsam för hela min kropp, säger Tina Uppfeldt, träningsutvecklare på Friskis&Svettis Riks.

På ett soft-pass kan du förvänta dig extra mycket guidning. Träningen är rejäl och samtidigt snäll. Soft passar många. Kanske är du ny i en träningsform, äldre, rehabiliterar eller gillar träna i ett ostressat tempo. Eller så kör du tufft och behöver bryta av med lite lugnare träning.

En del av smart träning

Kapacitetshöjningar går sällan på räls. Din utvecklingskurva kommer till platåer. Den kommer att ha trista hack. Och framför allt, när du ökar belastningen kommer din kropps svagheter att göra sig påminda. Risken är att du kompenserar och skadar dig.
– När du tar i mer och förväntar dig mer måste du också tänka mer. Du måste skapa förutsättningar för att kunna utföra rörelser snabbt eller med stort motstånd. Du måste jobba med din svagaste länk, kanske utanför ditt favoritpass, och träna uppbyggande. Kanske är det inte råstyrka eller uthållighet du saknar, utan rörlighet, säger Tina.

Det är här soft kommer in. Idén med soft-pass är att ge dig förutsättningar att förbättra dina naturliga rörelsemönster och grundkvaliteter. Precis som Yoga, Flex, Core och Cirkelfys är soft uppbyggande, fast på ett lugnare sätt.
– På soft-passen kan du stämma av läget och känna igenom dina rörelsemönster. På soft-passen kan du ta reda på vad du behöver jobba med och utveckla, säger Tina.

Träna för att kunna träna

Soft betyder inte slapp. Softpassen ger energi och hjälper dig känna efter hur du mår och hur du kan träna ännu bättre.
– Passen avlastar dig som tränar ofta och hårt. Soft skapar förutsättningar för dig som vill utvecklas i din träning, säger Tina.